1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sıkça Sorulan Sorular

Neden Taş Ev Villalar, Taş Yapılar?

Taş Yapılar, dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı, eko sisteme uyumlu, nefes alabilen, hiçbir zararlı kimyasal içermeyen, pis havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı yüzyıllarca ayakta kalabilen yapılardır. O yüzden TAŞ EVLER.

Taş Ev Villalarda Yalıtım Nasıl Sağlanıyor?

Taşın kendi özelliğinden dolayı zaten bir yalıtım malzemesi özelliği bulunmaktadır. Çok eskiden ısıtma sistemleri olmadığından doğal yollarla ısınabilmenin en akılcı yolu taştan ve topraktan yapılan yapılardı. Taş ve toprak, özelliği itibarı ile gerek soğuk, gerekse sıcak havayı uzun süre hem içeri hem dışarı transfer etmediği gibi, filtreleme özelliğinden dolayı da pis havayı süzgeçlemektedir. Bu nedenle, taştan yapılan bir yapıda ayrıca bir yalıtıma gereksinim yoktur, zaten doğru da değildir.

Taş Evler Villalar Neden Sağlıklı?

Taş Evlerde bir gece dahi konaklayan olduysa taş evde uyumanın ayrıcalığını hissetmiştir. Günümüzde yalıtım adı altında doğal olmayan o kadar çok malzeme kullanılmaktadır ki; taş, toprak veya ahşap bir evde yaşamanın ne kadar sağlıklı olduğunu bütün dünya kabul etmektedir. Yaşam alanımızı vücudumuza benzetecek olursak, vücutla temas halinde olan elyaflar, pamuk, yün, kaşmir, keten gibi doğal elyafları kullanmayı tercih ederiz. Hiçbir zaman polyester veya naylon atlet giymek istemeyiz. Bundan ötürü, yalıtım dediğimiz sistem de doğal ürünlerden yapıldığı sürece sağlıklıdır. Normal bir villada duvarın delikli tuğla ile yapıldığını düşünecek olursak, bunun üzerine betondan sıva, üstüne yalıtım malzemesi, yalıtım malzemesinin üstüne sıvama ve dış cephe boyası, duvarın iç kısmına alçı ve saten boya. Taş Evde ise sadece taş ve Toprak tüm bu yapılan işlemlerin yerini almaktadır.

Taş Ev Villaların Maliyeti Nasıldır?

Taş Evlerde maliyet hesabı yapmak diğer yapılarda olduğu gibi çok zordur. Yani bir villayı projelendirirken, projenin bulunduğu yer, imar durumu, zemin etüdü, kullanılacak malzemelerin seçimi gibi bir çok etken maliyetleri etkilemektedir. Normal bir villada duvarlarınızı Ytong tuğla ile yapmanın maliyeti ayrı, delikli tuğla ile yapmanın maliyeti ayrı, harman dolu tuğla ile yapmanın maliyeti ayrı olacaktır.

Ayrıca normal binalarda dış cephe sürekli olarak tadilat ve bakım gerektirmektedir. Oysa ki taş evlerde bu bakımın 10-20 senede bir yapılması yeterlidir. Bu bakı, binanın iç kısmı için de geçerlidir.

Ayrıca taş evlerde maliyet hesaplarken, sadece taşın maliyeti düşünülmemeli, binanın çatısı, mimarı projesi, binada kullanılan ahşap doğramalar, kapılar, dekorasyon, ısıtma sistemleri, şömine, gibi tüm bu parametreler maliyeti ciddi etkilemektedir. Fakat aynı özellikte malzemelerle yapılan taş bir ev kesinlikle normal villadan daha uygun maliyetlidir.

Maliyet sürekli sorulan ve irdelenen bir unsurdur, ancak 400-500 m² bir villa tasarlayıp daha sonra da aylık 500TL gaz veya ısınma bedeli, yalıtım için ayrı bir bedel , ayrıca aylık bakım ve onarımın getirdiği zorluklardan dolayı harcanan bedeller dikkate alındığında, tüm bunlar düşünüldüğünde uzun vadeli plan ve hesap yapıldığında taş yapıların ciddi anlamda geri dönüşümü söz konusudur.

Taş Ev Villalarda Taş Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Taş Seçimi de çok önemlidir. Türkiye’de çok zengin doğal taş bulunmakta olup her köşesinde farklı özellikler göstermektedir.

Muğla, Bodrum, Antalya, Denizli, Kütahya taşlarının kalınlıkları ince ve yüzeyleri düzgün ve sert taşlar olduğu için bina cephe ve yol/döşeme kaplamasında dekoratif olarak kullanılmaya uygundur. Ayvalık, Bergama, Trakya ve Aksaray taşları granit, Denizli taşı traverten, Kayseri, Nevşehir taşı püf volkanik niteliktedir.

Dolayısı ile taş seçimini yaparken yörenin iklim şartları ve yapı şartları da önemlidir. Sert işlemesi zor olan bir taşın yapıda kullanılması zor olacağı gibi, çok hafif rutubete ve neme dayanıklı olmayan ısı yalıtımı sağlamayan bir taşı da her bölgede kullanamazsınız. Sağlam nitelikte bir PÜF taşı ile dış duvarlar yapılabilir. Ancak kullanılacak olan püf taşının kimyasal ve fiziksel testlerinin yapılmış olması veya biliniyor olması gerekir. Granit tarzı doğal taşlar yer kaplamada veya duvar kaplamada kullanılabilir.

Aynı zamanda ülkemizde ciddi anlamda mermer rezervi bulunmaktadır, Marmara, Bilecik, Afyon gibi bölgelerde mermer yataklarımız bulunmaktadır. Taş ve mermer kombin olarak çok rahat kullanılabilir.

Taş Ev Villa Yapımı Zor mudur?

Taş Ev yapımı gerçekten uzmanlık isteyen bir iştir. Ayrıca taş evlere ilgisi olan kişilerin daha kolay yapabileceği bir iştir. Çünkü taş evlerde tasarım ve mimariye ilgisi olan kişiler, taş evlere bakarken, kullanılan taş örgü modelinden tutun, derz dolgu biçimine, kullanılan taşın doğruluğuna, binanın enerji sistemi özelliğine, çatısına, bacasına, döşemesine yani her yere farklı bir göz ile bakar.

O yüzden taş ev yapımı olsun ahşap ev yapımı olsun bu işi aşk ile yapan profesyonel kişilerce yapılmalı. Özellikle bu konuyla ile ilgili araştırmacı, yurt dışı kaynaklarına ulaşabilen kişiler tercih edilmelidir. Ülkemizde ne yazık ki yapı mimarisi son 100 yıldır çok kötü. Osmanlı döneminde yapılan taş eserler, daha sonra Cumhuriyet dönemindeki ahşap yalılardan sonra, gerek ülkenin ekonomik yapısı gerekse, sanayi toplumu evresinde sanayi ve iş çevrelerinin yoğunluğu ile kentlerde yapılaşma tarzlarının da değişmesine neden olduğundan, mimarı ve görsellikten uzak sadece konut ihtiyacını gidermeye yönelik çok katlı yapılar inşaa edilmeye başlamıştır.

Çok fazla sayıda yapılan konutlar, firmalar arasında rekabete neden olduğundan son birkaç yıldır büyük inşaat şirketleri yapmış oldukları yapılarda ciddi mimarı değişikliklere ve farklı projelere yer vermeye başlamıştır. Özellikle büyük rant bölgesi olan İstanbul’da ekoloji ve bahçe kavramı ne mutlu ki bir çok projede konuşulmaya başlanmakla birlikte özellikle güney ve batı bölgelerinde daha doğal ve çevreyle dost yapılar daha önde gitmekte ve özellikle yurt dışından gelen turistleri çekmek için cazip hale gelmiştir. Özellikle Bodrum ve Alaçatı bunların en güzel örnekleridir. Bu örneklerden yola çıkarak, benzer tarz projeler artık İstanbul’da da konuşulmaya ve hayata geçirilmeye başlanmıştır.

O yüzden taş ev yapımı: Proje+Tasarım+Yapılacak Bölge+ Ekip + Taş İşçiliği + Kullanılacak Diğer Malzemelerin Seçimi + Dekorasyon + Reklam …..Tüm bu etkenlerle hesaba katılmalı ve o şekilde maliyet hesaplanmalıdır.

Taş Ev Villalarda İç Duvarlar Nasıl Olmalıdır?

Taş evde iç duvar yapımı tamamen kişinin tercihine ve yapının mimarı özelliğine göre değişir.

İç duvarlar dolu harman tuğla ile de projelendirilebilir veya taş dekorla farklı uygulamalar da yapılabilir.

Taş Ev Villalarda Çatı Nasıl Yapılmalıdır?

Taş evin yapılacağı bölgeye göre çatı uygulaması düşünülmelidir. Eğer çok soğuk ve kışın sert geçtiği bir bölge ise çatı katı düşünülmemelidir. Çatı katında ne kadar yalıtım yapılırsa yapılsın, çok soğuk bölgelerde çatı katı büyük bir soru işaretidir. Ancak ılıman iklime sahip bir bölge ise çatı katı düşünülebilir, tabii çatı katlarının yazın ne kadar sıcak olduğunu da gözden kaçırmamak gerekir. Bu nedenlerle, çatıda sadece kışın değil yazın da yalıtıma ihtiyaç duyulur.

Taş Ev Villalarda Şömine Nasıl Seçilmeli?

Şömine günümüz koşullarında artık apartman dairelerine dahi girmeye başlamıştır. Artık şömineler, tüm alternatif yakıt sistemleri ile çalışabilmektedir, hatta güneş enerjisini kullanarak bile şömine tasarlanabilir. Şömine yapımına en başta proje çizimi ile başlanmalıdır. Çok iyi tasarlanan bir şömine ve ısı odası ile binanın tamamını ısıtmak mümkündür. Bununla ilgili olarak da sitemizde bazı bilgilere ulaşabilirsiniz. İnternette de şömine tasarlayan firmaların çoğu teknik bilgilere yer vermektedir.

Taş Ev Villalarda Projelendirme Nasıl Yapılmalıdır?

Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 45-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir. Eğer yığma bina yapılacaksa çizim ona göre yapılmalıdır. Taş binalar ciddi yük taşımakta, o yüzden statik hesabının da çok iyi yapılması gerekmektedir. Her şeyden önce taş evin mimari projesinin taş ev konseptine uyum sağlaması gerekmektedir. Taş, Ahşap, Mermer, Tuğla kombinasyonlarının iyi harmanlanması gerekmektedir. Bölgesel duruma göre evin arsa üzerindeki yerleşkesi de çok önemlidir.

Taş Evde Isıtma Sistemi Nasıl Yapılmalıdır?

Taş evde kesinlikle şömine olmazsa olmazlardandır. Gerek ısınma gerekse dekoratif maksatlı. Şömine seçimi ve yapımı da bir o kadar önemlidir. Ayrıca her türlü ısıtma sistemleri düşünülebilir. Türkiye gibi bir ülkede güneş enerjisinden mutlaka faydalanmak gerekir. Güneş enerjisinden elde edilen enerjiyle elde edilen elektrik veya suyu kullanarak binaların ısınma sistemleri hatta soğutma sistemleri sağlanabilir. Ülkemizde çok yanlış bilinen bir diğer konu da yerden ısıtma sistemleridir. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dahi bu sistemle ısınma sağlanmaktadır. Konuyu araştırdığınız taktirde bu konuyla ilgili çok fazla teknik bilgiye ulaşabilirsiniz. Taş evlerde yerden ısınma sisteminin de ısıyı uzun süre muhafaza etme yönünden çok büyük faydası vardır

Taş Ev Villalarda Bakım Nasıl Olmalı?

Taş Evler de zamanla deformasyona uğradığı için ve taş aralarında kullanılan derzin zamanla ufalanıp dökülme riski olduğu için, taş ev yapımı bittikten sonra, tarihi eserlerin korumasında da kullanılan koruyucu malzemeler var, bu malzemeler, gerek küf, taşın lekelenmesi, deformasyonu engellediği gibi su geçirgenliği de olmadığından dış hava koşullarından da etkilenmemektedir. Çok çok eskiden taş yapılarda derz aralarına Mimar Sinan Deve Kuşu yumurtası koyarmış, hatta bazı camilerde yaygın olarak deve kuşu yumurtası bulundurulmaktadır. Deve kuşu yumurtasının kokusu, örümcek, sivrisinek gibi haşerelerin pek sevmediği bir koku olduğundan deve kuşu yumurtası kullanılabilir.

Taş Ev Villalarda Kapı Pencere Doğrama Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Ne yazık ki, dünyada ve ülkemizde PVC Plastik doğramalar neredeyse tüm evlere girmiştir. Gerek işçiliğini kolay olması ve fiyatlarının uygun olması insanlara cazip gelmektedir. Ancak tamamen doğal malzemeleri tercih eden birisi olarak ahşap doğramanın yerini hiç birisinin tutmayacağını düşünmekteyiz.

Ahşap doğramalar PVC Plastik doğramalara göre en az 3-4 kat uzun ömürlüdür, sağlıklıdır, dayanıklıdır, ateşe karşı mukavemeti daha uzundur. Ahşap doğramaları onlarca, yüzlerce yıl kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tarihsel ve görsel bir değeri de bulunmaktadır.